Wat zijn de kosten voor dakisolatie

Als je overweegt om je dak te isoleren, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de kosten die hiermee gemoeid zijn. Dakisolatie is een effectieve manier om energie te besparen, je wooncomfort te verbeteren en de ecologische voetafdruk van je huis te verkleinen. In deze blog geef ik je een overzicht van de kosten voor dakisolatie. Inclusief de prijzen voor het isoleren van een plat dak, het isoleren van de zoldervloer en een schuin dak isoleren. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en bepalen welke optie het beste bij jouw situatie past.

WAAR MOET JE AAN DENKEN BIJ EEN PLAT DAK ISOLEREN?

Laten we beginnen met de kosten voor het isoleren van een plat dak. Het isoleren van een plat dak kan op verschillende manieren worden gedaan. Zoals het aanbrengen van isolatieplaten of het gebruik van isolerende dakbedekking. De prijzen variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de oppervlakte van het dak en de complexiteit van de installatie. Elk isolatiemateriaal heeft unieke eigenschappen die het meer of minder geschikt maken voor jouw specifieke situatie. Sommige materialen, zoals PIR en PUR, hebben een zeer hoge isolatiewaarde, waardoor zelfs een dunne isolatielaag al voldoende kan zijn. Als milieuvriendelijkheid voor jou van groot belang is, zijn PIR en PUR juist minder geschikte opties. In plaats daarvan zijn natuurlijke materialen zoals vlas, hennep en houtvezel, of minerale wol zoals glaswol en steenwol betere keuzes. Over het algemeen liggen de kosten voor het isoleren van een plat dak tussen de €30 en €70 per vierkante meter. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een indicatie is en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van jouw dak.

KOSTEN DAKISOLATIE VAN SCHUINE DAKEN

Een schuine dak isoleren is vaak iets duurder dan het isoleren van een plat dak. Dit komt doordat het isolatieproces complexer is en er vaak meer arbeid en materialen bij betrokken zijn. De kosten voor het isoleren van een hellend dak variëren doorgaans per vierkante meter. Dit kan verschillende door de kosten van het isolatiemateriaal, de arbeidskosten en eventuele extra benodigdheden zoals dampschermen. Het is belangrijk om te vermelden dat de exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals:

  • De hellingshoek van het dak;
  • De berekening van eventuele dakramen;
  • De berekening van eventuele schoorstenen;
  • De keuze voor isolatiematerialen met verschillende isolatiewaardes.

Het is ook verstandig om bij een hellend dak isoleren rekening te houden met eventuele extra kosten voor het aanpassen of vervangen van dakbedekking. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de dakbedekking gedeeltelijk te verwijderen om de isolatie aan te brengen en vervolgens weer te herstellen. Dit kan leiden tot extra kosten voor het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking.

KOSTEN VOOR DE ZOLDERVLOER ISOLEREN

Het isoleren van de zoldervloer is een andere optie die vaak wordt overwogen. Dit is vooral relevant als de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt. Door de zoldervloer te isoleren, voorkom je dat warmte ontsnapt naar de ongebruikte zolder en blijft deze beter behouden in de onderliggende kamers. De kosten isolatie zoldervloer zijn over het algemeen lager dan bij het isoleren van een plat dak en variëren tussen de €20 en €40 per vierkante meter. Ook hier kunnen de dakisolatie prijzen variëren afhankelijk van factoren zoals de bereikbaarheid van de zolder en het gekozen isolatiemateriaal.

FACTOREN DIE DE KOSTEN VAN DAKISOLATIE BEÏNVLOEDEN

Naast de specifieke kosten voor het isoleren van verschillende soorten daken, zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke prijs van dakisolatie. Hierbij kun je denken aan de grootte van het dakoppervlak, de staat van het dak en de mate van isolatie die je wenst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er extra voorbereidende werkzaamheden nodig zijn. Zoals het repareren van daklekkages of het verwijderen van oude isolatiematerialen. Deze extra werkzaamheden zullen uiteraard ook invloed hebben op de totale kosten. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen dat nieuwe dakisolatie een investering op lange termijn is. Hoewel de initiële kosten misschien wat hoog lijken, zijn de besparingen op energiekosten op de lange termijn vaak aanzienlijk. Goed geïsoleerde daken zorgen voor een betere warmtebehoud in de winter en houden de hitte buiten in de zomer, waardoor je energieverbruik afneemt. Dit kan leiden tot lagere stookkosten en een vermindering van het gebruik van airconditioning. Het is sinds 1 januari 2023 mogelijk om subsidie te ontvangen voor energiebesparende maatregelen.