Een lekkend dak is de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Wanneer er lekkage optreedt, is het belangrijk om te weten of je verzekering de schade dekt. Het antwoord is niet altijd eenvoudig, want het hangt af van de oorzaak en het soort verzekering dat je hebt. Deze blog geeft antwoord op uw vragen, zoals ‘Hoe ben ik verzekerd tegen lekkage?’ en ‘Welke verzekering dekt welke schade?’ Lekkage dak verzekering: welke verzekering dekt welke schade?
Soorten verzekeringen – lekkage dak
Er zijn twee soorten verzekeringen die van belang kunnen zijn bij een lekkage aan het dak: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan het huis zelf, zoals de muren, het dak en leidingen. De inboedelverzekering dekt schade aan jouw inboedel in het huis. Als het dak lekt en daardoor je meubels beschadigd raken, dan valt dat onder de inboedelverzekering. Als je dak lekt moet je de schade aan het dak melden bij je opstalverzekering. Die zal de schade dekken als de lekkage niet voorkomen had kunnen worden. Wanneer is gevolgschade door een lekkage van uw dak verzekerd? In principe dekken zowel de opstal- als inboedelverzekering onvoorziene schade. Dat betekent dat als de lekkage plotseling en onverwacht is ontstaan, de schade meestal wordt vergoed. Maar als de lekkage is ontstaan door slecht achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld door slechte kwaliteit van de dakbedekking, slechte kitnaden of een rieten dak dat niet goed is onderhouden, dan wordt de schade vaak niet vergoed. Achterstallig onderhoud wordt namelijk niet gezien als onvoorziene schade. Het is daarom belangrijk om te controleren of daklekkage verzekerd is in uw polis. Schade door lekkage via de buren valt vaak niet onder de dekking. Tot slot valt schade veroorzaakt door lekkage via de buren vaak niet onder de dekking. Die gaat meestal via de aansprakelijkheidsverzekering van de buren.
Wat te doen bij lekkage?
Als er toch lekkage ontstaat, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Probeer de oorzaak van de lekkage te vinden en maak foto’s van de schade. Neem daarna zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Vaak zal je een schadeformulier moeten invullen en opsturen samen met de foto’s. Het is aan te raden om de schade zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen. Naast regelmatig onderhoud van het dak en de dakgoten, zijn er ook andere maatregelen die je kunt nemen om lekkage te voorkomen. Zo is het belangrijk om de leidingen in huis goed te onderhouden, vooral in de winter wanneer de leidingen kunnen bevriezen en barsten. Bij een schuin dak is het belangrijk om regelmatig de dakpannen te controleren en eventueel te vervangen. Door hevige regen kunnen er problemen ontstaan zoals een lekkende dak, wat kan leiden tot behoorlijke waterschade.
Schade veroorzaakt door vochtplekken – Dekt de verzekering lekkage aan je dak?
Zoals eerder genoemd, dekt de inboedelverzekering schade aan de spullen in huis. Als er door lekkage schade is ontstaan aan bijvoorbeeld meubels, elektronica of kleding, dan kun je dat claimen op de inboedelverzekering. Het is belangrijk om ook hier zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar en de schade te melden. Maak foto’s van de schade en bewaar de bonnetjes van de reparatie of vervanging van de beschadigde spullen. De verzekeringsmaatschappij zal beoordelen of de schade zal worden vergoed en of ze de kosten van de schade zullen dekken.
Schade veroorzaakt door de centrale verwarming
De centrale verwarming kan ook een bron van lekkage zijn. Het is belangrijk om de cv-installatie regelmatig te controleren op lekkage en te zorgen voor voldoende ontluchting. Als er lucht in de leidingen zit, kan dat leiden tot een hogere waterdruk en uiteindelijk tot lekkage. Ook is het belangrijk om de druk in de cv-installatie op peil te houden. Een te lage waterdruk kan namelijk leiden tot een slechte circulatie van het water en daardoor tot oververhitting en lekkage. Dit kan weer resulteren in waterschade.
Het is dus belangrijk om het dak goed te onderhouden om te voorkomen dat je niet in aanmerking komt voor een vergoeding bij schade door lekkage. Dat betekent dat het dak waterdicht moet zijn, de dakgoten schoon en de dakbedekking van goede kwaliteit. Als je een rieten dak hebt, moet je extra opletten, want rieten daken zijn gevoeliger voor een daklekkage of brand. Het is aan te raden om regelmatig een professional in te schakelen voor het onderhoud van een rieten dak. Het is duidelijk dat een daklekkage veel problemen kan veroorzaken, variërend van waterschade aan je spullen tot slecht onderhoud van je huis of dakgoot. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen om kosten te besparen. Gelukkig kunnen deze kosten wel vergoed worden met een verzekering.