10 Voordelen van een 2 laags bitumen dakbedekking

Het dak is cruciaal voor de bescherming van een gebouw tegen de elementen. Of het nu gaat om regen, sneeuw of wind, het dak speelt een essentiële rol in het behouden van de integriteit van een structuur. Een populair materiaal dat vaak gebruikt wordt voor de dakbedekking is bitumen, een product dat afgeleid is van aardolie en dat vaak gebruikt wordt op platte of licht schuine daken. Een dakbedekking van bitumen met twee lagen, bestaande uit een onderlaag en een toplaag van bitumen, heeft verschillende voordelen.

Tien voordelen van een dakbedekking van bitumen met twee lagen

  1. Duurzaamheid: Een 2 laags bitumineuze dakbedekking is zeer duurzaam. Het is bestand tegen UV straling, regen, sneeuw en wind. Dit verlengt de levensduur van het dak.
  2. Waterdichtheid: Een van de grootste voordelen van bitumen dakbedekking is de waterdichtheid. Door de dubbele laag bitumen is er minder kans op lekkage.
  3. Isolatie: Bitumen heeft goede isolerende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat het gebouw in de winter warm blijft en in de zomer koel.
  4. Bestand tegen UV straling: De toplaag van een 2 laags bitumen dakbedekking is vaak voorzien van een coating die het bitumen beschermt.
  5. Makkelijk aan te brengen: Bitumen dakbanen kunnen door dakdekkers eenvoudig worden aangebracht op de ondergrond van het dak.
  6. Flexibiliteit: Gemodificeerde bitumen heeft een grotere flexibiliteit bij lage temperaturen. Dit vermindert de kans op scheuren en blaasvorming.
  7. Brandveiligheid: Door de manier waarop de bitumen dakbanen worden aangebracht, door ze te branden, wordt het risico op brandgevaar verminderd.
  8. Onderhoudsvriendelijk: Een bitumen dak is makkelijk te onderhouden. Het is belangrijk om regelmatig het dak te controleren op beschadigingen, maar over het algemeen vergt dit type dakbedekking weinig onderhoud.
  9. Kleefkracht: Bitumen heeft een hoge kleefkracht waardoor het goed hecht aan de ondergrond en aan de bovenliggende laag.
  10. Afwerkingsopties: De toplaag van bitumen kan worden afgewerkt met verschillende materialen zoals leislag, grind of een groendak. Dit geeft het dak een mooie uitstraling.

Toepassing van bitumen dakbedekking met twee lagen

Een dakbedekking van bitumen met twee lagen is een soort bitumen geschikt voor verschillende soorten daken. Het wordt vaak gebruikt op platte daken van bijvoorbeeld kantoren, scholen en woningen, maar kan ook worden toegepast op licht hellende daken. Voordat de dakbedekking wordt aangebracht, moet de ondergrond van het dak goed voorbereid zijn. Het moet droog, schoon en vrij van stof en vocht zijn. Eerst wordt de onderlaag aangebracht, vaak bestaande uit meerdere onderlagen van polyester of een ander materiaal, en vervolgens de toplaag. Professionele dakdekkers zorgen ervoor dat de randen goed zijn afgewerkt om lekkage te voorkomen.

Onderhoud van 2 laags bitumen dakbedekking

Het is belangrijk om het dak regelmatig te controleren op beschadigingen, vooral na een storm of hevige regenbui. Kleine beschadigingen kunnen vaak eenvoudig worden gerepareerd met een bitumen reparatieset. Het is ook aan te raden om het dak regelmatig schoon te maken door bladeren, takken en ander vuil te verwijderen. Dit voorkomt dat water niet goed kan weglopen en vermindert de kans op lekkage. Ook is het belangrijk om de oppervlakte van het dak regelmatig te inspecteren om er zeker van te zijn dat het nog steeds waterdicht is.

Diverse bitumen typen en toepassingen

Het is belangrijk op te merken dat niet alle soorten bitumen hetzelfde zijn. Het basismateriaal, bitumen, wordt gewonnen uit aardolie, maar kan verschillende behandelingen ondergaan. Een daarvan is de toevoeging van atactisch polypropyleen (APP), een soort kunststof, wat resulteert in gemodificeerde bitumen. Deze modificatie maakt het materiaal flexibeler, waardoor het beter bestand is tegen temperatuurverschillen en scheurvorming. Daarnaast kan de bovenste laag worden afgewerkt met een coating van leislag, waardoor het oppervlakte van het dak wordt beschermd.

Milieuvriendelijkheid

De levensduur van bitumen dakbedekking is niet alleen voordelig voor de eigenaar van het gebouw, maar ook voor het milieu. Hoe langer de dakbedekking meegaat, hoe minder vaak deze hoeft te worden vervangen, wat resulteert in minder afval. Bovendien kan bitumen worden gerecycled, wat bijdraagt aan de duurzaamheid ervan. Tenslotte, het vermogen van bitumen om de temperatuur van een gebouw te reguleren kan helpen bij het verminderen van energieverbruik, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid.

Een dakbedekking van bitumen met twee lagen biedt veel voordelen. Het is duurzaam, waterbestendig, isolerend, UV-bestendig, flexibel, brandveilig, onderhoudsvriendelijk, heeft een hoge hechtingskracht en biedt verschillende afwerkingsmogelijkheden. Hoewel het belangrijk is om het dak regelmatig te inspecteren en te onderhouden, helpt dit type dakbedekking om de levensduur van het dak te verlengen en de integriteit van het gebouw te beschermen.