10 tips voor het isoleren van een oud dak

Heb je een oud dak en wil je graag de huidige isolatie verbeteren? Een goed geïsoleerd dak zorgt niet alleen voor meer comfort in huis, maar helpt ook om energie te besparen. In deze blog geef ik je 10 handige tips voor het isoleren van een oud dak. Of je nu een schuin dak of een hellend dak hebt, deze tips zijn geschikt voor verschillende soorten daken.

OUD DAK ISOLEREN

1. Start met een inspectie

Voordat je begint met het isoleren van je dak, is het belangrijk om te weten wat er zich momenteel onder je dakpannen bevindt. Vergeet ook niet om de oude isolatielaag te controleren om te zien of er gebieden zijn waar je een extra isolatielaag moet toevoegen. Een handige manier om je huidige dakconstructie te controleren, is door een zolderraam te openen en voorzichtig een dakpan op te tillen. Als je geen dampdichte folie aantreft en je dak bestaat alleen uit pannen, panlatten en een houten dakbeschot, dan heb je te maken met een damp-open dak.

2. Kies het juiste isolatiemateriaal

Maar hoe kan je een oud dak isoleren? Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor het isoleren van een oud dak. Denk hierbij aan glaswol, steenwol, PUR-schuim of isolatieplaten. Kies het materiaal dat het beste past bij jouw situatie. Rekening houdend met factoren zoals een goede isolatiewaarde, brandveiligheid en milieuvriendelijkheid. Het is belangrijk om te weten of je dak een omgekeerd dak is voordat je begint met dak isoleren, omdat de isolatiemethoden en materialen specifiek kunnen verschillen.

3. Plaats een dampscherm

Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om een dampscherm te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat dampen van binnenuit je huis niet in contact komen met de isolatie. Hiermee voorkom je dat vocht condenseert en schade aanricht aan de dakconstructie.

4. Isoleer de binnenkant van het dak

Is er aan de binnenkant van het dak voldoende ruimte voor extra isolatie, dan kan je de bestaande isolatielaag en afwerking laten zitten en daartegen een extra laag isolatie + nieuwe dakbedekking aanbrengen. Een vakman zal bestaande dakisolatie enkel verwijderen als die in slechte staat is. Wil je een hoge isolatiewaarde, maar niet al te veel ruimte verspillen aan de binnenkant van je schuine dak? Dan zijn PIR-isolatieplaten een goede oplossing.

5. Kies voor dakisolatie aan de buitenzijde

Als je de binnenzijde van je huis intact wilt houden, kun je overwegen om het dak van buitenaf te isoleren. Dit is een kostbaardere optie, maar het biedt optimale isolatie zonder dat je binnenshuis ruimte verliest. Bij een oud dak isoleren is het handig om dampdichte folie te gebruiken. Met deze type isolatie wordt de vorming van vocht en schimmel voorkomen, en behoudt de isolatie zijn effectiviteit. Het is ook mogelijk om de isolatie op je huidige dakhuid te plaatsen. Zo krijg je een ‘warm dak’ omdat je dakconstructie mee opwarmt met je woning.

6. Ventilatie is belangrijk

Zorg ervoor dat je dak goed geventileerd is na het isoleren. Ventilatie voorkomt vochtophoping en bevordert de luchtcirculatie. Dit draagt bij aan een gezond binnenklimaat en voorkom schimmelvorming. Er zijn verschillende manieren om ventilatie in je oud dak te integreren.

7. Werk samen met een professional

Bij een oud dak isoleren is het vaak verstandig om samen te werken met een professioneel isolatiebedrijf. Zij hebben de kennis, ervaring en juiste gereedschappen om het isolatieproces efficiënt en correct uit te voeren.

8. Vermijd koudebruggen

Koudebruggen zijn plekken waar warmteverlies optreedt vanwege onderbrekingen in de isolatielaag, zoals bijvoorbeeld houten balken of draagconstructies. Zorg ervoor dat deze plekken goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te voorkomen.

9. Controleer regelmatig op lekkages

Na het isoleren van je oud dak is het belangrijk om regelmatig te controleren op eventuele lekkages. Let op vochtplekken, schimmelvorming of druppels. Als je tekenen van lekkage opmerkt, neem dan direct actie om verdere schade te voorkomen.

10. Laat je energielabel aanpassen

Nadat je alles eraan hebt gedaan om dak te isoleren kun je kijken of jouw huis in aanmerking komt voor een energiezuiniger label.

JE EIGEN OUDE DAK ISOLEREN?

Heb je zelf een oud dak en wil je eens overleggen wat de mogelijkheden zijn om het dak te isoleren? Neem eens contact op met de vakmannen van Dakservice Kolen. Zij kunnen alle mogelijkheden met u bespreken.