Opsporen lekkage plat dak

Een daklekkage op een plat dak kan erg vervelend zijn en voor veel onnodige schade zorgen. Bij Dakservice Kolen zijn we gespecialiseerd in het opsporen van daklekkages op platte daken. In dit blog leggen we u uit hoe we lekkages op platte daken opsporen en oplossen.

HOE LOSSEN WE DAKLEKKAGES OP?

  • Wij lossen een plat dak lekkage op door het controleren van alle bitumen naden van de dakbedekking. Dit gebeurt met een bitumen pin.
  • Vervolgens controleren we de daktrimmen en dak afvoeren op los zittende stukken.
  • Daarna controleren we de aanhechtingspunten, zoals schoorstenen of loodflappen. Of andere aansluitende punten op een plat dak.
  • Als we hier geen daklekkage kunnen vinden komt het ook wel eens voor dat we een insnijding maken in de bitumen dakbedekking om te kijken hoe het dak is opgebouwd volgens de NEN norm 6050.

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET OPSPOREN VAN EEN LEKKAGE OP PLAT DAK

Een aandachtspunt bij het opsporen van een lekkage op een plat dak zijn de bitumen naden, aluminium daktrimmen en hemelwater afvoeren.

MATERIALEN REPAREREN DAKLEKKAGE OP EEN PLAT DAK

Het materiaal wat we gebruiken om een dak te repareren is een stuk bitumen of kit. Dit echter voor een tijdelijke reparatie.

WAT KUNT U ZELF DOEN BIJ EEN DAKLEKKAGE?

Wat u zelf kunt doen bij een daklekkage is allereerst het inlichten van de verzekering om te melden dat u een daklekkage heeft. In 9 van de 10 gevallen kan een daklekkage gemeld worden bij de verzekering en geclaimd. Wij kunnen ook een offerte hiervoor opstellen. Of de verzekeraar schakelt zelf een specialist in om de schade te beoordelen.

Daarnaast is het verstandig om een specialist te benaderen. Wat u verder zelf kunt doen is het controleren van de bitumen naden. Als het bitumen los heeft gelaten, kunt u deze (tijdelijk) dicht maken een soort bitumen pasta coating. Let op: zorg dat u niet teveel coating aanbrengt, anders zorgt dit voor een grotere lekkage.

Is dit teveel inspanning? Bel dan een specialist voor een tijdelijke noodreparatie en zorg dat u wat emmers heeft om het water op te vangen.

OORZAKEN LEKKAGE PLAT DAK

De meest voorkomende plat dak lekkages worden veroorzaakt door de afvoer van het platte dak. Dit is vaak op te lossen door een nieuwe afvoer te monteren en een nieuw stuk dakbedekking vast te branden. Echter, in enkele gevallen is het niet te repareren of weegt dit niet op tegen de kosten. Wij adviseren dan een complete dakrenovatie te doen.

PLATTE DAKLEKKAGES OPLOSSEN ZONDER HAK- OF BREEKWERK

Platte daklekkages kunnen we vaak oplossen zonder hak- of breekwerk. Soms komt het voor dat er houtrot in een dak zit. Dan ontkomen we er niet aan om alles eraf te halen en helemaal opnieuw op te bouwen.

Dit wordt gedaan door alles tot aan het hout/beton te verwijderen. En dan weer opnieuw op te bouwen met een damp remmende folie laag. Vervolgens wordt een polyester onderlaag vastgeschroefd op het hout of beton. Tenslotte een toplaag dakbedekking.